Borštnikova hiša

Ali vidite spominsko ploščo nad vrati?

V 19. stoletju 1. julija 1858 se je v tej hiši rodil utemeljitelj sodobnega slovenskega gledališča in prvi slovenski poklicni, na Dunaju šolani igralec, Ignacij Borštnik.

Poslušaj zgodbo o Borštnikovi hiši

Hišo je konec 18. stoletja zgradij Ignacijev ded, Ivan Boršnik, začetnik šolstva v Cerkljah in začasa Ilirskih provinc prvi Cerkljanski župan.  Danes je lastnik hiše Tomaž Novak, Ignacijev pra pra pra nečak, ki zgledno vzdržuje hišo v čim bolj prvotni podobi in ohranja spomin na velikega cerkljana. V hiši je veliko originalnih elementov iz  Borštnikovega časa. V galeriji si obiskovalci na razstavljenih panojih lahko  ogledajo igralčevo poklicno pot. V sklopu hiše je na ogled še stara muzejska kovačija izpred več kot 100 let, na vrtu domačije pa raste in tudi že rodi potomka 400 letne stare vinske trte iz Mariborskega Lenta. Nad glavnimi, vhodnimi vrati hiše vidimo spominsko ploščo. Doprsni kip Borštnika pa je kot prvi dobil mesto v spominskem parku slavnih mož. V Mariboru že od leta 1970 vsako leto podelujejo Borštnikov prstan najodličnejšim slovenskim igralcem in igralkam. Festival Borštnikovo srečanje je poimenovan prav  po velikem cerkljanskem rojaku.

Kviz o Cerkljah

Pripravili smo vam tri vprašanja. Vsako vprašanje ima tri možne odgovore, od katerih je le eden pravilen. Izberite pravilni odgovor.

Ignacij Borštnik je bil utemeljitelj:
slovenskega amaterskega gledališča
stand-up komike
slovenskega poklicnega gledališča

Pravilno!

Šment 🙂

V spomin na Borštnika se podeljuje:
Borštnikov uhan
Borštnikova verižica
Borštnikov prstan

Pravilno!

Šment 🙂

Borštnikovo nagrado dobijo slovenski:
slikarji
fotografi
igralci

Pravilno!

Šment 🙂

Deli ta kviz da vidiš svoj rezultat !

Čestitamo!

Borštnikova hiša

Pravilno sem odgovoril/a %%score%% od %%total%% vprašanj

%%description%%

%%description%%

Loading...

Kot vidite Cerklje na Gorenjskem ponujajo ogromno. Pa tako male so, mar ne?! Zdaj pa še do hiše župana, ki me je zvabil sem. Prav zanimivo bi bilo bi ga bilo spoznat.

Sprehodiva se vsaj mimo njegove vile!