Doživi Cerklje

Pozdravljeni,

dovolite mi, da se vam predstavim.

Sem gospod Unesco, človek, ki zelo srčno ljubi kulturno dediščino. Veste; na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine smo leta 2021 vpisali izbrana dela slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. S tem smo mu priznali izjemno univerzalno vrednost.

Jože Plečnik (1872–1957) je pustil v Ljubljani pomemben pečat. Za obnovo mesta po potresu leta 1895 si je prizadeval tudi takratni župan Ivan Hribar (18511941), ki je v Ljubljani županoval med leti 1896 in 1910. Nekatere njegove zamisli so sicer zaživele veliko kasneje; na primer obnovljen grad v Ljubljani ter vzpenjača na grajski grič.

V Plečnikovi zapuščini sem naletel na pismo, ki ga je župan Ivan Hribar poslal arhitektu Jožetu Plečniku. 

Vam ga preberem?

Spoštovani gospod Jože Plečnik,

 

prijazno Vas vabim v svojo podeželsko »rezidenco« v Cerklje na Gorenjskem. Izredno Vas cenim in menim, da bi lahko pokramljala o nadaljnjih velikopoteznih planih ter se pripravila za obisk gospoda Unesca. Oba sva veliko naredila za svoj narod in predlagam, da poskušava gospodu Unescu predstaviti ključne razloge, zakaj bi vaša arhitekturna dela vpisali na seznam svetovne kulturne dediščine.

Obisk bi bil poleg delovne narave tudi turističen, saj bi si ogledala osem znamenitosti v okolici moje podeželske vile, se sprehodila po naravi in uživala v lepoti vasice pod Krvavcem.  Prečudovita narava je kot nalašč za kratek oddih od vsakdana in dala nama bo navdih za snovanje novih mojstrovin.

Kaj porečete na to?

Ogled po Cerkljah bi zaključila ob dobrotah v enem od številnih domačih gostišč.

Upam, da se boste vabilu v kratkem odzvali.

 

Kmalu na snidenje!

 

Lepo Vas pozdravljam,

Ivan Hribar, Cerklje na Gorenjskem

Pismo me je vzpodbudilo, da sem se odločil, da obiščem Cerklje na Gorenjskem in si ogledam lokalne znamenitosti ter poskusim kakšno od lokalnih specialitet.