Grad Strmol

Kakšen fantastičen prizor. Kakšno prikupno jezerce, a ne? Zanimivo bi bilo vedeti kako so živeli lastniki gradu. Si ga greva pobližje ogledat?

Grad Strmol je bil prvič omenjen v 13. stoletju. Ime je dobil po lastniku vitezu Verijandu Strmolskemu. Rodbina Strmolskih ga je imela v posesti do 15. stoletja, nato so se lastniki večkrat zamenjali.

Poslušaj zgodbo gradu Strmol

Najbolj znan lastnik gradu je bil bančnik in industrialec Rado Hribar, ki je grad kupil leta 1936. Poročen je bil z ekstravagantno Ksenijo, hčerko bogatih industrialcev. Bila sta premožen par, zelo izobražena in veliko sta potovala, imela sta bogato družabno življenje, prirejala sta zabave in na svojem gradu gostila srečanja za visoko družbo. Ksenija je postala celo prva pilotka v Kraljevini Jugoslaviji. Še bolj pa je izstopala, ko si je za hišnega ljubljenčka izbrala krokodilčka, ki ga je včasih sprehajala tudi po Ljubljanskem parku Tivoli.

Danes je grad Strmol protokolarni objekt Republike Slovenije. Leta 2004 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. V njem je tudi butični 4* hotel.

Kviz o Cerkljah

Pripravili smo vam tri vprašanja. Vsako vprašanje ima po tri možne odgovore, od katerih je le eden pravilen. Izberite pravilni odgovor.

Grad Strmol je dobil ime po:
strmem pobočju
reki
prvih lastnikih

Pravilno!

Šment 🙂

Ksenja Hribar je imela za hišnega ljubljenčka:
psa
mačko
krokodila

Pravilno!

Šment 🙂

Grad Strmol se nahaja v bližini:
letališča Jožeta Pučnika
Postojnske jame
Bohinjskega jezera

Pravilno!

Šment 🙂

Deli ta kviz da vidiš svoj rezultat !

Čestitamo!

Grad strmol

Pravilno sem odgovoril/a %%score%% od %%total%% vprašanj

%%description%%

%%description%%

Loading...


Kako se vam je zdelo?

Meni prav protokolarno. Kakšna lepa narava in toliko lepega na enem mestu, kajne?!
Raziskujva naprej. Baje je nedaleč stran prav posebno drevo, ki ima liste v obliki srca.
Katero je to izveva na naslednji lokaciji. Kaj še čakate? Greva!